De uitnodigingen van jouw lichaam!

Ons lichaam nodigt uit…

Als we bepaalde klachten hebben, ziek zijn of geestelijk worstelen met vraagstukken is onze eerste reactie van nature vaak: “Ik wil ervan af en het liefst wel zo snel mogelijk!” Heel begrijpelijk en ook menselijk. En wat dan te doen als dat niet direct het geval is of niet direct lukt? Een valkuil ligt dan op de loer, teleurstelling, boosheid (op onszelf of ons lichaam of op de buitenwereld die we de schuld geven). Als je op zo’n moment de stap kan maken naar op een vriendelijke manier te luisteren naar de uitnodigingen van je lichaam, een team te vormen met je lichaam kan er vaak iets anders gebeuren… een stuk persoonlijke ontwikkeling komt op gang, iets waar je aan toe was en je een rijker mens maakt. En de klacht, het ziekzijn of de worsteling was de wegwijzer naar deze ontwikkelingsstap. En als die stap eenmaal gezet is kunnen de klachten minder worden of zelfs helemaal verdwijnen.

Een volgende ontwikkelingsstap dient zich aan

Een klacht, ziekte of vraag kan jou dus iets te bieden hebben, jou ergens toe uitnodigen en helpen bij het maken van een volguitnodigingen lichaamende stap in je ontwikkeling. Maar het is niet altijd eenvoudig om vanuit acceptatie van hoe het nu is en de rust aan de slag te gaan. Vaak vraagt het durven stappen uit een oud patroon, het durven anders te gaan doen. Regelmatig hoor ik dan ook van cliënten terug tijdens een traject: “Ik wist en voelde dat er iets moest veranderen, ik wist alleen niet hoe.” Vaak is ook (een deel van) het inzicht er wel, maar het dan ook daadwerkelijk anders
doen is een tweede. En dat vind ik het mooie van kinesiologie. Eerst het bewust maken van nog onbewuste oorzaken die achter bepaalde klachten, ziekten of worstelingen liggen. Als dat helemaal duidelijk en erkend is kunnen we vervolgens de wijsheid van het lichaam raadplegen om te kijken wat er nodig is om oude lading te neutraliseren, triggers te ontkoppelen en meer balans te creëren waardoor nieuwe stappen écht gezet kunnen worden. En dat gaat soms verder dan we rationeel kunnen bedenken. Ons lichaam is namelijk heel ingenieus en slim!

Praktische oefening op weg naar teamwork

Een mooie oefening die je zelf kan doen om naar je lichaam te luisteren. Leg je hand op je voorhoofd (daar liggen emotionele stress release punten) en adem rustig door naar het gebied rond de navel en blijf precies bij alles wat er is. Pijn, stress, piekeren, … laat het gewoon even waar zijn zonder oordeel. Kijk er als het ware naar en adem rustig door (je kunt er nog oogbewegingen bij maken zoals rondjes draaien beide kanten op voor een nog optimaler effect). Geef dus juist even aandacht aan dat wat er is en ga er niet van weg (zoals misschien je eerste neiging is)! Je zal zien dat de eerste heftigheid afneemt als je met een liefdevolle blik zo naar jezelf kijkt. Een volgende stap die je zou kunnen proberen is je lichaam ‘vragen’ of het je iets wil vertellen. Geef het een stem of een wolkje net als bij een stripverhaal en wat zou het dan zeggen? Bij sommige mensen werkt dit heel goed. Iets anders wat je kan doen is ‘vragen’ of kijken wat het lichaam nodig heeft. Dat kan een kleur zijn die kan helpen, een gedachte of beeld dat helpt, een visualisatie. De wijsheid en de uitnodigingen bevinden zich in je lichaam.

Communiceer duidelijk en blijf trouw aan de uitnodigingen uitnodigingen lichaam

2013 12 14 171313 300x225En vervolgens kun je afspraken maken met je lichaam. Hoe kan je datgene wat je gehoord hebt meer in je leven brengen. Maak een afspraak met jezelf en je lichaam, en heel belangrijk…. Houd je aan die afspraak! Ons lichaam kan veel aan en hebben en soms als we veel stress hebben is het heel goed om dit écht duidelijk met je lichaam te communiceren. Hoofd en lichaam elkaar laten versterken. Bv. bij een hele hectische stressvolle dag. “Ik weet dat ik veel van je vraag vandaag, help me hier even bij met alle stress die er is, maar vanavond zal ik een tandje terug doen en tijd nemen om mezelf op te laden.” Dan weet je lichaam ook dat het gezien is, waar het aan toe is en is het vaak meer bereid mee te werken. Dan is de hoofd/lichaam verbinding het meest optimaal. En blijf bewegen, ook fysiek juist bij stress! Uit het hoofd in het lijf. Probeer het uit en ontdek dat het werkt. Een goed team vormen met je lichaam kan je ver brengen!

Scroll naar boven