Het nieuwe time-management: Je weg is je doel

Kom je soms om in de to-do lijstjes of loopt je hoofd over van wat er allemaal nog moet? Misschien nu een mooi moment van bezinning zo in het najaar hoe je omgaat met alle drukte. Minder druk zal het in de toekomst toch waarschijnlijk niet worden. Dus wellicht de moeite waard om niet alleen te focussen op alle doelen halen maar de weg ernaar toe op een andere manier te bewandelen. Genieten van de weg die je bewandelt als doel…

Na de zomer hebben veel mensen moeite met de overgang naar najaarsweer… vaak willen we de uitbundigheid en straling van de zomer en het mooie weer vasthouden. En niet te vergeten het tempo en de energie die daarbij hoort. We bevinden ons inmiddels midden in de herfst, bijna winter. Een tijd die ons uitnodigt tot bezinning, oogsten en de balans opmaken. Zo kan er een nieuwe ordening gaan ontstaan. Het is een goed moment om de tijd te nemen om terug te kijken wat je de afgelopen maanden allemaal bereikt hebt, je successen écht ook even te vieren. Een soort ‘waar sta ik nu’ moment, evaluatie en ‘inklinkmoment’ om vervolgens duidelijk krijgen voor jezelf of je nog op koers ligt.

Over koers gesproken, het is uiteraard heel goed een uitgangspunt te hebben van een gefocused doel waar je naartoe werkt. Wat ik echter vaak zie en ook herken is dat we in alle drukte en hectiek in een overfocus kunnen terechtkomen, het doel wordt zo belangrijk dat we nauwelijks genieten van de weg er naartoe. De lijstjes moeten af, de deadlines moeten gehaald… op de automatische piloot proberen we alles gedaan te krijgen. We maken elkaar en onszelf daarmee gek. Iedereen herkent het en desondanks blijven we meestal gewoon doorgaan. Het is vaak niet makkelijk om uit die tredmolen te stappen. Hoe doe je dat nou eigenlijk? Jezelf toestaan om “STAGE te lopen” zou wellicht kunnen helpen:

S = Stilte. IDe weg is het doeln de stilte ontstaat er ruimte en rust van waaruit alles zich kan aandienen. Lawaai en ruis op alle gebied valt weg en je kunt meer contact krijgen met je innerlijke stem.

T = Trouw (aan jezelf). Vragen die kunnen helpen: Klopt dit met wie ik ben en wat ik ten diepste wil? Doe ik dit omdat ik vind dat het moet of omdat ik het wil?

A = Aandacht. Wat je aandacht geeft groeit en vanuit het nu en de aandacht voor het moment dient zich als vanzelf een volgende stap aan.

G = Geduld. De kunst van het uithouden, niet verder zijn dan je ben, kunnen leven met verlangens en wensen en de frustratie die daarbij hoort nodigt uit tot verdere groei.

E = Eenvoud. Wat hebben we nou daadwerkelijk nodig en waar draait het in wezen werkelijk om? Als je met deze blik naar je leven en je bezigheden kijkt vallen er veel dingen ‘weg’ en kan er weer nieuwe ruimte ontstaan.

Afgelopen zomer besloot ik de camino te lopen en dat opende me opnieuw de ogen. Ik hield al enorm van wandelen, dat wist ik. Maar zo langere tijd achter elkaar lopen (STAGE lopen) zorgt bij mij pas echt voor loslaten van wat er niet aan de orde is… Terug naar de basis en jezelf, eigenlijk is er niet zoveel nodig en al het ‘gedoe’ valt weg. Als vanzelf kreeg ik briljante inzichten en nieuwe inspiratie, wezenlijke gesprekken met compleet onbekende mensen en een energie als nooit tevoren. Niet omdat ik ernaar op zoek was maar omdat het op mijn pad kwam. De tijd zo aan het einde van het jaar is ook zo’n uitgelezen moment om deze balans weer even op te zoeken.

Ik wens je een mooie weg, met een prachtige STAGE!

Scroll naar boven