Allergie, intolerantie of overgevoeligheid?
Ben jij allergisch of overgevoelig voor bepaalde voedingsmiddelen?
Daar is iets aan te doen! Maar ook bij klachten als aanhoudende vermoeidheid, verkoudheidsverschijnselen, immuunsysteem onbalansen, spijsverteringsklachten, astma/bronchitis, spierklachten, gedragsproblemen, nervositeit….en ga zo maar door kan er een allergie, intolerantie of overgevoeligheid spelen.
Explosieve toename
Het aantal allergieën neemt de laatste jaren explosief toe. Allergie betekent letterlijk “anders werken”. In het dagelijkse leven wordt iedere reactie van het lichaam tegen stoffen een allergie genoemd. Wetenschappelijk gezien wordt er verdeling gemaakt tussen allergieën en intoleranties. Een allergie is een directe reactie van het afweersysteem en uit zich dus ook acuut. Bij een intolerantie is dit niet het geval, een reactie kan in dit geval langer duren en ontstaat bij een overbelasting van het lichaam: het lichaam wordt blootgesteld aan een grotere hoeveelheid van een stof dan het kan verwerken. Voor het gemak gebruik ik verder de verzamelnaam overgevoeligheid.
Overgevoeligheden leiden vroeg of laat tot een verminderd werkend immuunsysteem waardoor op den duur allerlei (vage) klachten en ziekten kunnen ontstaan. Aan de hand van kinesiologische testen kunnen we met behulp van de Espavo methode overgevoeligheden energetisch in balans brengen. Hierdoor wordt het zelfgenezend vermogen van het lichaam aangezet zodat het vervolgens weer op een normale(re) manier met de overgevoelige stoffen om kan gaan. Op deze manier zijn bij veel mensen de klachten vermindert en regelmatig helemaal verdwenen. Het lichaam beschouwt een allergene stof dan niet langer als ‘vijand’ maar weer opnieuw als ‘vriend’.
“Ik had nooit gedacht dat ik van mijn lactose intolerantie af zou kunnen komen en dat ik nu weer zuivelproducten kan eten.”
“De natuur geneest, de therapeut is niet de meester, maar de dienaar van de natuur,
de zieke wordt teruggeleid naar gehoorzaamheid aan de wetten van de natuur.”
Hippocrates: Griekse arts, grondlegger van de westerse Geneeskunde