Gezondheid in eigen hand!

Gezondheid: Zelf de regie houden bij veranderingen is de uitdaging!

Ja, wanneer ben je gezond en wat voel je dan wel (of juist niet)? Goede vraag eigenlijk! Gezondheid lijkt steeds meer een ervaring, een beleving te worden zou je bijna zeggen. We hebben het in het dagelijks leven ook vaak niet over gezond zijn, maar over ‘lekker in ons vel zitten’ of je fit of vitaal voelen. Gezondheid in deze tijd is veel meer dan het ontbreken van ziekte. Het vraagt om een bredere kijk met daarbij allerlei levensaspecten meegenomen. En vooral in deze snel dynamische tijd is het de kunst om zelf aan het roer te blijven in alle veranderingen om je heen.

Een omslag in denken gezondheid in eigen hand

De definitie van de Wereld Gezondheids Organsatie uit 1948 luidde als volgt: ‘Gezondheid is een toestand van volledig fysiek, geestelijk en sociaal welbevinden en is niet louter het ontbreken van ziekte of gebrek’. Machteld Huber kwam in 2011 met een nieuw concept, positieve gezondheid:

‘Gezondheid als het vermogen zich aan te passen en een eigen regie te voeren, in het licht van de fysieke, emotionele en sociale uitdagingen van het leven.’

Zes dimensies van gezondheid

Huber maakt onderscheid in de volgende aspecten die allemaal meetellen voor het ervaren van gezondheid.
1) Lichaamsfuncties (klachten en pijn, energie, medische feiten etc.)
2) Mentaal welbevinden (emotionele toestand, zelfrespect, eigen regie, veerkracht etc.)
3) Zingeving (doelen of idealen nastreven, toekomstperspectief, acceptatie etc.)
4) Kwaliteit van leven (geluk beleven, genieten, lekker in je vel zitten, balans etc.)
5) Sociaal maatschappelijke participatie (sociale contacten, betekenisvol werk, sociale en communicatieve vaardigheden etc.)
6) Dagelijks functioneren (basis algemene dagelijkse levensverrichtingen, werkvermogen, gezondheidsvaardigheden etc.)

Uitgaan van het positieve

Het mooie van deze insteek is dat de persoon centraal staat en de focus ligt op de potentie van degene, er wordt gekeken naar de mogelijkheden in plaats van de problemen. En dan ook op alle levensgebieden. Dat geeft ook meer controle en eigen regie. In welke situatie je ook zit, welke klacht of ziekte je ook hebt… er zijn altijd dingen die je wel kan! Het maakt creatief en vindingrijk, je kan er anderen mee inspireren en het geeft een goed gevoel om op welke manier dan ook te kunnen bijdragen, aan jezelf, aan de ander, aan de omgeving.

Leven is verandering

Bij de nieuwe definitie van positieve gezondheid is het statische gegeven vervangen door beweging, verandering. Leven is verandering, verandering is beweging, beweging kost energie. Hoe ga je om met veranderingen? Een mens is een gewoontedier en vaak willen we (bewust of onbewust) dingen bij het oude houden. We weten wat we hebben, maar niet wat we krijgen? Wanneer ervaar je dan stress? Stress ontstaat als je meer energie uitgeeft dan dat je hebt. Zo simpel is het. Dus de uitnodiging is om je energie in balans te houden en dat geldt op alle gebied. Dat je zicht hebt op de vragen: wat geeft me energie en wat kost me energie? Als regisseur van je eigen leven bepaal jij vervolgens waar je energie aan geeft en waar je energie uit haalt… in het veld van alle veranderingen om je heen. Door te kijken naar de mogelijkheden zijn er veel keuzes te maken en ook steeds bewustere keuzes…

save the date drukklaar 216x300Wees welkom op de Gezondheidsdag op 24 september: Gezondheid in eigen hand! gezondheid in eigen hand
Woon je in de buurt, laat je inspireren op de Gezondheidsdag op 24 september in de Weide Wereld in Vleuten. Gratis activiteiten, workshops, proeverijen in de ontmoeting met anderen op verschillende gebieden:
FOOD: Welke voeding geeft energie? Met elkaar maken we een gezonde soep zonder pakjes.
MOVE: Doe mee met diverse (nieuwe) bewegingsvormen en sporten.
MOOD: Ontdek je lijf, stem, creativiteit en laat je klinken met muziek.
CARE/CURE: Ervaar hoe jij lekkerder in je vel kan voelen (uit het hoofd in het lijf!)
COACHING: Ontvang persoonlijke tips voor een Healthy Mind.
Diverse testen: Fittest, Spieren, Bloeddruk, Suiker, Vetgehalte (BMI), Centering, etc.

Scroll naar boven