Tips om met stress om te gaan: als uitdaging!

Een andere kijk op stress:
mogelijkheid tot persoonlijke ontwikkeling

Hoe ga jij om met stress?

Wij associëren stress per definitie met iets negatiefs. Eigenlijk is dat distress, het geeft ons het gevoel dat we de situatie niet aankunnen. Dit kan leiden tot frustratie, teleurstelling, hopeloosheid, vermoeidheid… etc. Je hebt echter ook Eustress; dit heeft te maken met uitdagingen in ons leven. En die hebben we allemaal nodig. Het geeft ons een gevoel van energiek zijn, productief, stimulatie, optimistisch. Je kan het vergelijken met plankenkoorts, positieve stress dus.

Er zijn situaties die voor iedereen stressvol zijn, bijvoorbeeld het overlijden van een dierbare. Maar er zijn ook situaties die voor de ene persoon eustress opleveren en voor de andere persoon distress, neem als voorbeeld het spreken voor een groep. Hoe wij reageren op een situatie zegt dus veel over onze stressbeleving. Dit heeft te maken met onze interne conditie, zoals ervaringen uit het verleden en erfelijkheidsfactoren, en uiterlijke omstandigheden, zoals bijvoorbeeld voeding, klimaat, medicatie, deadlines e.d. Zo presteert de ene persoon het beste onder druk, terwijl de ander bij voorkeur in alle rust zijn werkzaamheden doet.

Vaak is het zo makkelijk gezegd, je moet niet zo gestresst zijn of de stress om je heen verminderen. Natuurlijk is het goed hier naar te kijken en eventuele stress factoren te verminderen indien mogelijk. Maar soms is dat ook niet mogelijk. De kunst is dan om anders met de stress om te gaan. Dat vraagt een andere kijk, is vaak een ware paradigmashift en zet een veranderingsproces in gang.

Tips om met stress om te gaan
Onderstaand volgen 3 tips die ondersteunend kunnen zijn bij het omgaan met (acute) stress. Als je ze in de aangegeven volgorde doet, kunnen ze elkaar versterken.

1) Neem even afstand en neem waar
Gun jezelf een paar minuten de tijd. Stap als het ware even uit de situatie, leg je hand op je voorhoofd (daar zitten Emotionele Stress Release punten die de (acute) stress afvoeren, helpt hoofd en maag ontspannen waar de stress vaak als eerste lichamelijk toeslaat). Neem alleen maar even waar wat er in je lichaam gebeurt, alsof je naar een film kijkt. Erken wat er is en wat je voelt. Sommige mensen helpt het om vervolgens te gaan schrijven, even muziek te luisteren of te sparren met iemand anders en zo een helicopterview in te kunnen nemen.

2) Korte meditatie
Ga gemakkelijk zitten en houd je ogen half open en eventueel gericht op een object voor je. Richt je aandacht op je ademhaling. Ervaar het gevoel van uitzetten en inkrimpen van je buik bij elke ademhaling die je doet. Of voel de lucht die door je neus stroomt. Blijf bij de lichamelijke gewaarwording en word je afgeleid (wat we allemaal vroeg of laat worden), keer dan liefdevol terug naar je ademhaling. Zo oefen je jezelf in het niet oordelen over steeds weer worden afgeleid door allerlei gedachten of gevoelens.  Dus geen zelfafwijzing maar steeds opnieuw liefdevol terug naar je adem. Zo sluit je vrienden met je eigen geest en erken je de stress waardoor je er al anders mee omgaat.

3) Stel jezelf de juiste vraag: wat heb je nodig?
Nu je in vriendschap bent met je geest (veel stress ontstaat door innerlijke strijd) kun je vanuit deze liefdevolle houding jezelf afvragen: Wat heb ik nodig om op de beste manier met deze situatie om te gaan? Wat voedt jou, letterlijk en figuurlijk? En, als je voldoende afstand hebt genomen van de situatie, dan komt op dat moment het juiste antwoord.

In periodes van grote stress is het zeker van belang je niet alleen af te vragen wat je voedt en wat je nodig hebt, maar ook letterlijk je dagelijkse voeding onder de loep te nemen. Veel mensen hebben niet door dat verkeerde voeding vaak één van de grootste stressoren van het lichaam is waardoor het omgaan met chronische stress nog verder bemoeilijkt wordt…

Stress daagt ons dus op alle fronten uit om uit de comfortzone te stappen. Aangezien wij mensen van nature geen veranderingswezens zijn dus eigenlijk alleen maar goed. Zonder (gezonde) stress anders weinig of geen persoonlijke groei. Door te leren anders op stressvolle situaties te reageren (zeggen we achteraf niet altijd: ik heb er veel van geleerd!) en je optimaal te voeden wordt stress over het algemeen een stuk leukere uitdaging.

Ben jij benieuwd op welke voedingsstoffen of andere stoffen jouw lichaam stressvol reageert en wil jij je immuunsysteem optimaliseren?…. Lees meer

Bekijk hier een aanvullende video om op een andere manier met stress om te kunnen gaan… Stress als vriend!

Scroll naar boven