Leven vanuit je hart

Het is zo makkelijk gezegd en je hoort het vaak: “je moet leven vanuit je hart” of “volg gewoon je hart.” Als je hier met mensen dieper over in gesprek gaat blijkt het lang niet altijd makkelijk te zijn. Hoe doe je dat eigenlijk precies en wat gebeurt er eigenlijk als ik écht mijn hart volg? Wordt het dan geen chaos of een zooitje, komt er nog wel voldoende brood op de plank en wat zullen de mensen wel niet zeggen als ik bijvoorbeeld iets heel anders ga doen? Dat zijn vragen die mij maar al te bekend voorkomen.

Op een aantal gebieden is je hart volgen wellicht niet zo ingewikkeld: de liefde, hobby’s, muziek of kledingkeuze, uitgaan enzovoort (zelfs dit soort zaken kunnen voor sommige mensen al lastig zijn). Maar kijk eens naar bijvoorbeeld je werk; hoeveel mensen zijn er niet die eigenlijk ander werk zouden willen doen als ze diep in hun hart kijken of je ze ernaar vraagt. Je weet echter wat je hebt en niet wat je krijgt, de hypotheek moet ook betaald worden en dan is de vraag: wat wil ik dan echt? Het vraagt moed om met deze vraag aan de slag te gaan. Het antwoord komt vaak ook niet direct is mijn ervaring, het is een proces dat je in beweging zet en je bewuster maakt van je essentie. En vaak dient het antwoord zich op het juiste moment als vanzelf aan en ligt het dichter bij dan je denkt.

Een paar weken geleden ontving ik een uitnodiging van Laura Peeters die ik jaren geleden ontmoet had tijdens mijn toenmalige werk. Ze vroeg mij of ik haar gast wilde zijn in een Teleseminar serie waarmee ze in november van start gaat met de naam: Cursor op je hart! Wat een mooie vraag en een prachtige titel, ik hoefde er dan ook geen moment over na te denken (voor meer informatie over dit gratis seminar waar ik 17 nov. te gast ben, klik hier). Is dat niet wat we allemaal willen, nog meer leven vanuit ons hart, vanuit ons ware zelf. Doen wat ons hart ons ingeeft… En toen ben ik eens terug gaan kijken naar mijn eigen loopbaan.

Zo is in de loop van de jaren Touch2be ontstaan. In eerste instantie wist ik na een aantal jaren productgericht bezig te zijn geweest in het bedrijfsleven dat ik meer “met mensen wilde” (zoals je zo vaak hoort). Ik ontdekte vanuit mijn eigen levenservaring dat elke crisis in het leven eigenlijk een mooie uitnodiging is. Ik wilde mensen gaan begeleiden op dit vlak. Gaandeweg kwam ik erachter dat ik niet alleen gesprekken hiervoor wilde inzetten maar juist ook creatieve werkvormen. Door het inzetten van kunstzinnige activiteiten raak je meer uit je hoofd en kom je meer in het gebied van het gevoel en het hart! En toch ontbrak er nog iets, ik wist alleen niet wat. Dat ondervond ik een tijd later aan den lijve… het lichaam als invalshoek ontbrak. Ons lichaam biedt letterlijk de mogelijkheid ons tot uiting te brengen, te scheppen. Opeens realiseerde ik me opnieuw hoe waardevol ons lichaam is: de ultieme creatie die alle wijsheid in zich draagt!

Door het gaan van een weg die ik van tevoren niet had kunnen bedenken en niet voor mogelijk had gehouden, is mijn eigen bedrijf ontstaan. Zo terugkijkend is elke stap echter nodig geweest en een voorbereiding geweest op het werk dat ik nu doe. De onzekerheid, soms de angsten, maar vooral het blijven vertrouwen. Op deze manier heb ik al die jaren, zonder het expliciet te weten, gebouwd aan mijn levenswerk… Zouden ze dat misschien bedoelen met het volgen van je hart?

Zijn er dingen die jij eigenlijk al een hele tijd wil (onderzoeken) of waar je mee rond loopt?
Schrijf of teken/schilder erover, fantaseer en maak een inspiratiebord voor jezelf waar je blij van wordt in de vorm van een collage oid.
Zijn er kleine, bij jou passende stappen die je al in die richting kan zetten?

Op donderdagavond 17 november ben ik te gast bij het gratis Teleseminar Cursor op je hart. Meld je aan voor inspiratie en om praktische tips te krijgen om meer vanuit je hart te kunnen gaan leven.

Scroll naar boven