Van “Moet” naar “Moed”

Van “Moet”naar “Moed”
Ontdek jouw wereld achter… (angsten, bedenkingen, ja maar…)

De herfst is begonnen hoewel het weer nu eindelijk nazomers is. Deze periode is de tijd van het oogsten. Er is fruit in overvloed (overal langs de weg worden appels en peren aangeboden). Zo op de overgang van zomer naar herfst kijk ik altijd naar wat ik geoogst heb. Waar ben ik trots op en wat heb ik bereikt de afgelopen periode? Wat heeft de zomer en alle potentie mij gebracht? Goed om daar even bij stil te staan en niet op hetzelfde tempo door te gaan in de herfst richting winter, altijd maar door moeten.

De natuur geeft ons een mooi voorbeeld, vruchten worden geplukt en gegeten, blad sterft af en kan weer dienen als vruchtbare aarde voor een nieuwe cyclus. Alles trekt zich wat meer naar binnen, in zichzelf. En ook bij mezelf merk ik deze behoefte, soms even genieten van wat ik bereikt heb, even écht hierbij stilstaan en vervolgens kijken hoe ik de volgende stap zet en in welk tempo dat goed voelt. Zit ik nog in de flow van het leven, durf ik de controle zo af en toen wat los te laten en doe ik nog wat ik wil doen? Ben ik nog de stuurvrouw van mijn leven of word ik toch min of meer door het leven ‘geleefd’?

Zoals in je volledige potentie vieren al beschreven werd, is het goed een doel te hebben, deze intentie neer te zetten en je erop te focussen maar ook voldoende ruimte te laten voor onverwachte creatieve impulsen die je op je pad tegenkomt en je kunnen helpen. De zogenaamde synchroniciteit, je komt precies op het juiste moment de juiste mensen tegen of je leest net iets in een tijdschrift waar je naar op zoek was etc. Dat zijn de signalen dat je nog in de flow zit.

Vandaag is het Michaël, de dag van Aartsengel Michaël die staat voor MOED. Een mooi moment om te kijken wat je bereikt hebt van je uitgezette plannen en wat nog open staat, waar je nog moed voor aan het verzamelen bent. Ik merk dat ik in deze tijd van het jaar altijd volop aan het opruimen sla, alles in mijn huis komt aan de beurt om op te schonen. Blijkbaar mijn manier van bladeren verliezen en daarmee los te laten, ik voel direct dan letterlijk ruimte ontstaan voor de uitvoer van (nieuwe) plannen. Een aantal nieuwe plannen moeten nog even ‘rijpen’ en stop ik als zaadje in de grond en bestaande plannen waar ik nog niet aan toe gekomen ben, vat ik bij de horens en alle beren die uit de kast komen of draken die vuur spuwen versla ik vol respect. Sinds ik me realiseer dat de herfst ook een ander tempo aangeeft dan de zinderende zomer en ik mezelf in het “moeten” minder onder druk zet, gaat dat een stuk makkelijker en met veel meer plezier. Elk seizoen heeft toch echt zijn eigen ritme waar ik als mens nog veel van kan leren. Hoe is bij jou de verhouding van “Moet”en “Moed”in je leven?

Klik hier voor praktische tips om van “Moet” naar “Moed” te komen.

Scroll naar boven