De rijkdom van citroensap!

Citroenen, we kennen ze allemaal. Op het eerste gezicht een vrij normale vrucht… maar deze gele fruitsoort zit boordevol gezondheid!

Bijna iedereen weet dat citroenen veel vitamine C bevatten. Al eeuwenlang nemen Britse marineschepen deze vrucht mee tegen scheurbuik. Ook wreven honderden jaren geleden deftige dames hun lippen ermee in om ze roder te maken. Toen waren citroenen nog zeldzaam en een geschenk aan de koning. Nu produceren citroenbomen het hele jaar door fruit (tot wel 300 kilo per boom!). Citroenen bevatten naast vitamine C ook citroenzuur, flavonoïden, B-vitamines, kalk, koper, ijzer, magnesium, fosfor, kalium en vezels. Een rijtje om vrolijk van te worden!

Start de dag met een glas citroensap met water!
Wellicht even wennen, maar daarna gaat het zelfs lekker smaken. Door op je nuchtere maag een halve citroen te persen in een glas (lauwwarm) water en dat op te drinken begin je de dag met een superontgifting. Het stimuleert de darmen en een regelmatige stoelgang en heeft een gunstig effect op het ontgiften van de nieren en de lever. Verder doodt het diverse slechte bacteriën en neutraliseert het de zogenaamde vrije radicalen.

Al zou je het in eerste instantie niet zeggen, citroen heeft een neutraliserend effect op al het zuurvormende voedsel dat wij zoveel eten. Citroenen smaken zuur, maar ze reageren zeer basisch! Wij hebben als mens baat bij een zo goed mogelijk zuur/base evenwicht en citroensap levert daar een goede bijdrage aan.

Een ander voordeel van citroenen is dat het ‘energiebommen’ zijn. Het houdt je lichaamsenergie op spanning. Edmund Hillary, de eerste die de top van de Mount Everest bereikte zei dat dit zonder citroenen niet was gelukt.

Zware citroenen zijn sappiger, zoeter en rijker aan mineralen en hebben een fijner stipjespatroon in de schil. Citroenen moeten helemaal geel zijn, groen zijn ze deels onrijp en intens zuur. Bewaar de citroenen bij kamertemperatuur uit de zon tot 10 dagen. In de koelkast kan het zelfs tot 5 weken.

Ter bescherming van je tandglazuur kun je het citroensap door een rietje drinken.
Neem wel een biologische citroen want anders heb je te maken met heel veel bestrijdingsmiddelen die het effect voor een deel teniet doen.

Scroll naar boven