Leven vanuit Positieve Gezondheid

Als we klachten hebben of niet lekker in ons vel zitten is de verleiding groot om ons te focussen op datgene wat niet goed functioneert of lekker gaat. Naast dat het veel energie kost en het je humeur meestal niet ten goede komt, bestaat de kans om (op den duur) in een vicieuze cirkel terecht te komen. Je trekt aan wat je uitstraalt wordt wel gezegd. Positieve gezondheid als uitgangspunt is een manier om op een andere manier te kijken, betekenisvol én met de regie in eigen hand!

Machteld Huber introduceerde na gedegen onderzoek het concept Positieve Gezondheid: “Gezondheid als het vermogen om je aan te passen en je eigen regie te voeren, in het licht van de sociale, fysieke en emotionele uitdagingen van het leven.” 

Bij Positieve Gezondheid is gezondheid in de breedste zin hét uitgangspunt. Er zijn 6 pijlers die mensen van belang vinden als ze hun gezondheid in ogenschouw nemen: lichaamsfuncties, mentaal welbevinden, zingeving, kwaliteit van leven, meedoen en dagelijks functioneren. Door het invullen van het spinnenweb, kun je voor jezelf inzicht krijgen in hoe jij je gezondheid momenteel beleeft. Je kan dit model hier digitaal invullen.

Het unieke van dit concept is dat je vervolgens niet gaat kijken wat er allemaal niet goed gaat of beter kan in je leven. Nee, je neemt een andere insteek, namelijk: wat vind jij belangrijk, waar krijg jij energie van of waar ben je gemotiveerd voor? Door je blik op deze vragen te richten ontstaat er een nieuwe beweging die verandering makkelijker mogelijk maakt. Een verandering vanuit eigen regie en wat jij van belang vindt, want het immers jouw leven!

En nu komt het mooie: uit onderzoek blijkt dat als jij aan de slag gaat met iets waar jij waarde aan hecht of waar jouw interesse ligt en dus niet op iets wat persé beter of anders moet omdat je er niet zo goed in bent, alle 6 pijlers hier baat bij hebben! Dus ook de gebieden waar je minder goed in bent of wat minder loopt worden tevens positief beïnvloed.

Positieve Gezondheid sluit naadloos aan bij de kinesiologische Espavo methode waar ik veel mee werk. Mensen begeleiden bij het in hun eigen kracht gaan staan. Kijken naar de mogelijkheden en kansen achter een klacht, een valkuil of een oud patroon. Waar nodigt het lichaam je in deze situatie toe uit? Deze vraag stel ik dan ook dagelijks aan mijn cliënten. Kinesiologie in combinatie met de vernieuwende Touch of Matrix methode vormt voor mij een perfecte manier om mensen te begeleiden bij het richten op de mogelijkheden en verlangens. Als de achterliggende boodschap duidelijk wordt en er bewustzijn ontstaat, kan het zelfgenezend vermogen zo optimaal mogelijk functioneren. Je leert de wijsheid van je eigen lichaam kennen op weg naar meer balans en vitaliteit!

indekerngezondVoor de mensen uit de wijk Vleuten-de Meern en Leidsche Rijn, er is een nieuwe ontmoetingsplek in Leidsche Rijn centrum waar allerlei activiteiten gegeven worden op het gebied van Positieve Gezondheid, vóór en dóór de wijk. Bij Indekerngezond (om de hoek van de Jumbo en vlakbij station Leidsche Rijn) in het nieuwe Leidsche Rijn centrum ben je elke dag van harte welkom! Het is zeker de moeite waard om eens binnen te lopen als je in de buurt bent. Voor een kop koffie of thee, een goed gesprek, een goed initiatief waar je iets mee wilt of voor een workshop. Op dinsdagavond 11 december geef ik zelf daar een workshop Positieve Gezondheid

Scroll naar boven