De gezellige decembermaand komt er weer aan. Sinterklaas, Kerst, Oud & Nieuw gaan vaak met veel lekker eten gepaard. Maar al dat lekkers is niet altijd even gezond. Vandaar dat ik op zoek ging naar een gezond recept voor pepernoten. Een beetje van Rineke Dijkinga en een beetje van mezelf, ik deel het graag met je.
Dat wordt smullen!
Recept voor gezonde pepernoten:
75 gram speltmeel
75 gram amandelmeel (dit kun je ook vervangen door kastanjemeel
75 gram havermeel
15 – 30 gram kokosbloesemsuiker (afhankelijk van hoe zoet je ze wilt)
5 theelepels speculaaskruiden
1 theelepel kardemom
1 theelepel vanille gemalen
1/2 theelepel Keltisch Zeezout
1/2 theelepel natriumbicarbonaat (baking soda/bakpoeder)
50 gram gesmolten roomboter
100 ml kokosmelk
Meng alle ingrediënten in een kom en kneed het geheel tot een mooie niet kleverige bal (mocht het te nat zijn dan nog wat extra meel toevoegen).
Rol er vervolgens zo tussen de 50 en 75 bolletjes van en druk ze met de onderkant plat op een bakplaat met bakpapier.
Zet ze vervolgens 40 – 50 minuten in een voorverwarmde oven op 140 graden (bij minder knapperig wat korter en anders 50 min.) en laat ze afkoelen.
Geniet ervan!
Bron: Rineke Dijkinga (ook foto) als inspiratie en naar eigen inzicht aangepast.