Praktische tips om van “Moet” naar “Moed” te komen

De vicieuze cirkel
 
Als ik blijf kijken
zoals ik altijd heb gekeken,
blijf ik denken
zoals ik altijd dacht.

Als ik blijf denken
zoals ik altijd heb gedacht,
blijf ik geloven
zoals ik altijd heb geloofd.

Als ik blijf geloven
zoals ik altijd heb geloofd,
blijf ik doen
zoals ik altijd heb gedaan. 

Als ik blijf doen
zoals ik altijd heb gedaan,
blijft mij overkomen
wat mij altijd overkwam. 

Maar als ik mijn ogen sluit
en mijn ware zelf voel van binnen,
dan kom ik deze cirkel uit
en kan ik opnieuw beginnen.    

Auteur onbekend           

Heb je dingen in je hoofd die je al geruime tijd wilt of een doel wat je nog niet bereikt hebt, schrijf het eens op op de linkerkant van een vel papier. Schrijf direct daarnaast op dezelfde regel aan de rechterkant van het vel papier welke gedachte er dan bij je opkomt. Meestal is dit een Ja maar gedachte, schrijf het op zonder oordeel. Schrijf op de volgende regel aan de linkerkant wederom je doel en schrijf rechts opnieuw je reactie op. Ga hiermee door net zolang totdat er geen reactie meer opkomt of je reactie zelfs positief wordt. Met deze oefening breng je weerstanden om je doel te bereiken naar de oppervlakte waardoor het niet langer tussen jou en je doel in blijft staan en je ook inzicht krijgt in wat je weerstand is.   

Leg een hand op je voorhoofd en je andere hand op je achterhoofd op de onderrand van je schedel richting nek (dit zijn de emotionele stress release punten die per direct emotionele stress afvoeren). Stel je eens voor dat je je doel al bereikt hebt, hoe voel je je dan, hoe zie je eruit, hoe is je houding, hoe reageren de mensen om je heen? Door dit dagelijks te visualiseren breng je steeds meer positieve energie een aandacht naar je doel waardoor je doel bereiken ook gemakkelijker wordt. Je gaat er zelf meer in geloven en het doel wordt ‘normaler’voor je, wel even doorzetten maar het werkt!   

Maak samen met een vriend(in) een actieplan om tot je doel te komen en zorg ervoor dat dit een plan in kleine stapjes is. Plan met elkaar een evaluatiemoment om te kijken hoe het ermee staat en waarom je dingen uitgesteld hebt en waar je eventueel hulp bij nodig hebt. Veel doelen stranden omdat we als mens te snel en te graag willen en als het even niet lukt we het erbij laten zitten. Een uitnodiging tot doorzetten dus… de aanhouder wint uiteindelijk en de voldoening is des te groter. En heel belangrijk, beloon jezelf als je een stap gezet hebt en vier het samen. Dat maakt het ook gemakkelijker en leuker om het vol te houden. 

Scroll naar boven