Een andere kijk op de tijd van Kerst en Oud&Nieuw

De tijd van 24 dec. tot en met 6 januari is een bijzondere periode: de aarde bevindt zich, ondersteund door de natuur, in een innerlijke stilte. Je zou kunnen zeggen ‘wereldrust’. In veel oude culturen was dit al bekend. Juist in deze tijd, ook wel de Heilige Nachten genoemd, probeerde de mens zich te verbinden met spirituele impulsen. De verbinding met de kosmos is juist in deze tijd heel voelbaar en kan ons tot verdieping in onszelf brengen.

Hoe kun je dit ervaren? In dromen bijvoorbeeld of in spontane ingevingen die zich opeens voordoen. Noteer de beelden waar je mee wakker wordt en onderzoek wat dit jou te zeggen heeft. En let eens op signalen van situaties of mensen die ‘spontaan’ in je opkomen: zijn er nog dingen omtrent die personen die om aandacht vragen, nog uitgesproken dienen te worden? Of zijn er omtrent de betreffende situaties nog dingen die geregeld of afgerond dienen te worden?

Je kunt deze tijd ingaan met bv. een persoonlijke vraag die je momenteel bezighoudt of een levensvraag die al langere tijd aanwezig is.  Je kunt terugblikken op het afgelopen jaar en vanuit daar een intentie voor het komende jaar bepalen. Bijvoorbeeld op de volgende manier: op de avond van 24 dec. vraag je je af: Terugblikkend op de afgelopen decembermaand: waarmee heb ik me verbonden / wat heb ik losgelaten?

Op de avond van 25 dec. stel je dezelfde vragen maar dan terugblikkend op de afgelopen novembermaand. En zo ga je door totdat je in de nacht van 4 op 5 januari het hele afgelopen jaar de revue hebt laten passeren. Op de avond van 5 januari probeer je vanuit dit alles de essentie voor jou te vinden en op 6 januari formuleer je met dat als uitgangspunt je intentie en je doelen en voornemens voor het komende jaar.

Op deze manier begin je op een andere manier het nieuwe jaar, vanuit een vernieuwd bewustzijn dat voor jou van belang is en de essentie raakt!

Scroll naar boven