Darmflora

Goede darmflora: een goed begin is het halve werk…

“90% van alle stemmingsproblematiek begint in het immuunsysteem“, hoorde ik tijdens een bijscholing. Oeps, schokkend! Ik dacht al veel te weten van het belang van een goede afweer, vooral in verband met lichamelijke klachten en ziekten. Gezien mijn specialisatie in de behandeling van allergieën is mij bekend dat de oorsprong daarvan vaak ligt in een niet goed werkend immuunsysteem en in een niet optimale darmflora. Maar dat de impact ook op geestelijk gebied zo enorm was verraste me toch nog wel.

Hoe merk je dat je darmflora verstoord is?

Diverse spijsverteringsklachten zoals diarree, obstipatie, winderigheid of een opgeblazen gevoel geven aan dat de darmflora niet optimaal functioneert. Maar ook klachten zoals (chronische) verkoudheid, keel- neus- en oorproblemen en allergieën, eczeem of vermoeidheid en stemmingsklachten zijn vaak een aanwijzing voor een niet goed werkende darmflora. Bij baby’s kunnen ook darmkrampjes optreden bij een niet goede darmflora.

Hoe ontstaat een goede darmflora?

In de dikke darm bevinden zich verschillende micro-organismen waarvan bijvoorbeeld het belangrijke vitamine K kan worden gemaakt. Je hebt goede en ‘slechte’ darmbacteriën, een goede balans hierin is van groot belang. Goede darmbacteriën zijn bijvoorbeeld Lactobacillus- en Bifidusbacteriën. In de laatste maanden van de zwangerschap maakt moeder vanuit haar eigen darmflora darmflora aan voor de baby en zet dit af in het geboortekanaal. Bij een natuurlijke bevalling in een normaal tempo gaat deze flora geleidelijk over op de baby. Hiermee kan de opbouw van de darmflora door de baby zelf van start gaan. De tweede fase van de opbouw van de darmflora gebeurt tijdens het geven van borstvoeding. De zuurtegraad van de tepel is namelijk optimaal om de darmflora van de baby verder te helpen opbouwen.

Wat kunnen oorzaken zijn van een verstoorde darmflora?

  • Verminderde opbouw van de darmflora als baby (geen natuurlijke bevalling, een snelle bevalling, geen/weinig of korte tijd borstvoeding, een moeder met een slechte darmflora)
  • Stresss (zowel fysiek als emotioneel)
  • Medicijngebruik of antiobiotica
  • Anticonceptiepil
  • Voeding (geraffineerde suikers, vetrijk vlees, alcohol…)
  • Pesticiden en herbiciden die vaak in verschillende groenten en fruit nog aanwezig zijn.

Wat kun je doen om je darmflora en daarmee heel veel klachten te verbeteren?

Een goede leef- en eetstijl aannemen zijn dingen die je zelf aan kunt pakken: zo puur mogelijk eten, voldoende bewegen en kijken hoe je zo min mogelijk gestresst kan leven. Door middel van kinesiologische spiertesten kunnen we meer informatie krijgen over de conditie van de goede darmbacteriën en over de opname, verwerking en afbraak van belangrijke vitaminen en mineralen. We onderzoeken op die manier hoe het immuunsysteem ervoor staat. Als hierin verstoringen zijn  kunnen deze worden gebalanceerd (eventueel aangevuld met het slikken van bv. (baby)probiotica indien nodig) zodat het zelfregulerend vermogen toeneemt, het immuunsysteem zich zoveel mogelijk kan herstellen en er een stevige basis ontstaat waardoor diverse (chronische) klachten kunnen verminderen.

Wat is ontlastingspatroon dat duidt op een goede darmflora?

  • 2 à 3 keer per dag ontlasting (ochtendontlasting is een must)
  • Ontlasting: ‘sigaren’ van een egale bruine kleur
  • Weinig toiletpapier nodig bij ontlasting

Wil je meer informatie of zelf je immuunsysteem en darmflora laten testen of optimaliseren, neem dan contact op.

“De natuur geneest, de therapeut is niet de meester, maar de dienaar van de natuur,
de zieke wordt teruggeleid naar gehoorzaamheid aan de wetten van de natuur.”
Hippocrates: Griekse arts, grondlegger van de westerse Geneeskunde

Scroll naar boven