Leven in verbinding

Leven in verbinding

Goede voornemens zijn zo gemaakt,
voornemens wáármaken is een levenskunst…

Rond deze tijd van oud & nieuw houd ik me ieder jaar weer bezig met wat wil ik loslaten en wat wil ik meenemen in het nieuwe jaar. Zelfs op TV worden hier tegenwoordig hele programma’s aan gewijdEigenlijk gaat dit voor mij over de vraag: Waarmee wil ik me het komend jaar écht verbinden? Waar staat het woord verbinden eigenlijk precies voor? Wanneer voel ik me wel verbonden en wanneer niet? En met wie of wat kan ik me verbonden voelen? Stuk voor stuk vragen die door mijn hoofd spelen.

Als ik dit zo door me heen laat gaan, kom ik erop uit dat ik me alleen verbonden kan voelen met anderen of zaken als ik verbinding voel met mezelf. Ja, maar wat houdt dat dan precies in? Voor mij heeft me verbonden voelen met mezelf vooral te maken met mezelf serieus nemen. En dan bedoel ik mijn hele Zelf. Alle aspecten inclusief, dus niet alleen de mooie en leuke kanten van mezelf maar ook de kanten waar ik soms zo graag van weg wil of me even niet bezig mee wil houden. Om juist ook die kanten aandacht te geven, ze waar te nemen, te erkennen. Dit vraagt moed en doorzetting maar als ik dit uiteindelijk op kan brengen gebeurt er op dat moment iets moois: Ik voel me heel, ik voel geen innerlijke strijd… ik voel me verbonden, met mezelf, met anderen, met de wereld. Dat zijn de momenten waarop ik soms kan zeggen: “Ik voel me verliefd op de wereld”.

Maar goed hoe zet je die stap naar aandacht geven aan alle aspecten van jezelf. Voor mij is dat in eerste instantie contact maken met mijn lichaam, gewoon zitten in een lekkere houding en de rust nemen om mijn lichaamssensaties waar te nemen: mijn ademhaling te observeren en mijn lichaam als het ware te screenen. Je kan het mediteren noemen of gewoon in aandacht bij jezelf zijn. Zo kom je vanuit je hoofd (dat in onze westerse cultuur over het algemeen overuren draait) meer in je lichaam.

Die keuze moet je maken: ik neem nu even de tijd voor mezelf. Ik merk dan dat er plekken zijn in mijn lichaam waar ik makkelijk kan voelen en dus veel contact mee heb en dat er andere plekken zijn waar ik eigenlijk helemaal niet bij kan komen of niets voel! Oeps, wat een ontdekking, alleen waarnemen Mirjam en niet oordelen. Het is zoals het is, niet goed of fout. Dan kijk ik welke plekken op dat moment om aandacht vragen en daar ga ik dan naartoe (met alle afleidingen die daar soms bij horen) en dan kijk ik welke kleur het daar bv. is of welke kleur die plek nodig heeft. Soms kom ik zelfs in gesprek met die plek en dan kan ik kijken wat het me te zeggen heeft. Vaak voel ik dan weerstand. Daarachter zit een angst, een angst of een beperkende overtuiging die mij afhoudt van wat ik werkelijk wil. Iets dat me tegenhoudt mijn kracht volledig te pakken, mijn volle potentie te leven.

Zoals in de rede van Nelson Mandela (geschreven door Marianne Williamson) destijds zo mooi naar voren kwam: Onze grootste angst is niet dat we onvolmaakt zijn, onze grootste angst is dat we mateloos krachtig zijn. Het is ons licht niet onze schaduw die ons het meest beangstigd”. Dit zijn dezelfde beperkende overtuigingen of angsten die je vaak in een oud patroon houden, die ervoor zorgen dat je helaas toch vroeg of laat weer in dezelfde valkuil stapt… die het zo lastig maken om je voornemens daadwerkelijk waar te maken.

Angsten of beperkende overtuigingen leiden tot stress met als gevolg blokkades in je energiesysteem waardoor je energie niet meer vrij door je lichaam kan stromen. Dit kan vroeg of laat leiden tot het voelen van weerstand, vermoeidheid, ‘niet lekker in je vel zitten’ en allerlei andere lichamelijke klachten. Niet echt behulpzaam bij het waarmaken van je goede voornemens. De kans van slagen is het grootst als je je verbonden voelt met je hele lichaam, als je hele wezen JA kan zeggen tegen dat wat je je hebt voorgenomen.

Hoe waar is dit voor jou?… Ik gun je een moment om daar eens even bij stil te staan.

Ben jij er aan toe je levensessentie te raken? Heb jij in 2011 de moed om steeds meer je kracht volledig te leven? Om vanuit de verbinding met jezelf de verbinding met de ander, de wereld, wellicht het hogere te leggen en van daaruit datgene te doen wat voor jou passend is? Jouw passie te volgen in de levensstroom vanuit de intentie die je hebt neergezet.

Klik hier voor praktische oefeningen om je verbonden te blijven voelen met jezelf.

Scroll naar boven