Opruimen geeft doorstroming en ruimte!

“Als je de tijd neemt, krijg je de ruimte”

Ken je dat gevoel, je moet en wilt nog van alles maar de stapels groeien alleen maar. Ergens ligt al tijden zo’n lijstje met ‘Things to do’ voor als je echt nog eens tijd over hebt. Je weet als je heel eerlijk bent… wanneer komt dat ervan? Maar tegelijkertijd weet je hoe fijn het zou zijn als dat nou eens gebeuren zou. Wat een goed gevoel dat zou geven en hoeveel nieuwe ruimte dat zou scheppen. Misschien toch alle reden om dat eens in te plannen… als cadeau aan jezelf!

8 tips die je wellicht inspireren om het deze keer écht voor elkaar te krijgen de volgende stap te zetten:

 1. Bepaal prioriteiten op je lijstje of van je opruimklussen
  De valkuil is dat als we eenmaal willen beginnen met ons lijstje of opruimen we vaak teveel in een keer willen. Kijk wat voor jou het allerbelangrijkste is om te doen en kies 3 dingen en geef ze een ranking. GaStap in de ruimte na wat haalbaar en reëel is voor de beschikbare tijd
 2. Verdeel het in haalbare en afgebakende porties
  Plan datgene wat de prioriteiten zijn echt voor jezelf in, verheug je er als het ware op dat je die tijd dat gaat doen (en het daarna ook klaar is). Bij voorkeur aan het begin van de dag, eerst even wat oefeningen doen op dynamische muziek helpt vaak, om in de goede modus te komen.
 3. Stel jezelf een ‘beloning’ in het vooruitzicht
  Een beloningssysteem werkt niet alleen bij kinderen, maar ook voor onszelf! Dus wat is iets waar je jezelf blij mee kan maken? Wat je jezelf eigenlijk misschien niet voldoende gunt of te weinig tijd voor neemt,… een dagje sauna, een leuk uitje of een avond op de bank met een boek, helemaal niets doen. Maak met jezelf de afspraak dat je dat kort na het uitvoeren van je klus gaat doen.
 4. Zoek iemand die je aanmoedigt en checkt
  Het is altijd fijn om support te hebben, maar vooral bij dit soort dingen is een aanmoediging vaak een extra stimulans en net dat ‘zetje in de rug’ dat je nodig hebt. Of spreek af met iemand dat je beide aan de gang gaat, misschien zelfs help elkaar en wissel de klussen bij elkaar af. Zo kun je elkaar enorm inspireren en vaak ook bijkletsen. Het nuttige met het aangename.
 5. Laat je niet afleiden, blijf gefocused
  Tijdens het doen van je klus of opruimen kom je vaak van alles tegen waar je ‘ook nog wat mee wil of moet’. Trap niet in die valkuil (of je moet heel bewust een nieuwe afweging maken) en blijf bij je plan. Multitasken werkt niet en kost uiteindelijk veel meer tijd is gebleken en zorgt vaak voor onrust. Zet mobiel en PC uit zodat je een aantal uren ongestoord door kan werken.
 6. Zie datgene wat je doet als een oefening in discipline en mindfulness
  Het wordt een extra uitdaging als je jouw klussen of opruimen gaat inzetten om te oefenen in het NU te blijven. Met aandacht en vol discipline mindful bezig te zijn en blijven. Een goede manier om dat in het dagelijks leven te oefenen, er is eigenlijk geen betere. Het gaat er hierbij niet om wat je doet, maar hoe je het doet. Dus waarom niet deze klussen hiervoor gebruiken om dit principe te leren toepassen?
 7. Neem voldoende korte adempauzes en geniet van de tussentijdse resultaten
  Ook een topsporter heeft rust nodig om prestaties te kunnen leveren, zo is het ook bij jou. Plan dus voldoende korte rustmomenten in, geef je jezelf complimenten voor dat je bezig bent en ‘vier’ elk tussentijds resultaat. Dat geeft weer nieuwe energie om door te gaan. Voorkom doordraven, houd het leuk voor jezelf en zie hoe elke stap je meer voldoening en ruimte geeft.
 8. Drink veel water en blijf gezond eten
  Vooral tijdens klussen en opruimen schiet het eten en drinken er vaak bij in of wordt het snaaien en ongezond ‘lekkers’. En dat is nou net zo zonde van je energie die je volop nodig hebt om de dingen zo ‘moeiteloos’ mogelijk voor elkaar te krijgen. Dus zorg dat je van tevoren gezonde dingen hebt klaargemaakt, of dat iemand die voor je maakt. Blijf daarnaast voldoende water drinken door de dag heen. Zo schoon je niet alleen je omgeving maar ook jezelf op en dat kan elkaar enorm versterken.

En misschien wel het belangrijkste in dit proces: werk als een team samen met je lichaam, luister naar je lichaam en behandel het met respect, dan behaal je het beste resultaat. Dus met een liefdevolle blik aan de slag, fouten maken mag en het hoeft niet allemaal in no-time af. Het jezelf tijd gunnen, vooral ook met dit soort dingen, geeft enorm veel ruimte en versterkt de flow. Waardoor het genieten van wat je aan het doen bent toeneemt. Geniet van het cadeau aan jezelf!

Scroll naar boven