Loop jij jezelf voorbij? Bevrijd jezelf!

Als je de tijd neemt, krijg je de ruimte…

Het is weer december, voor velen de gezelligste maand van het jaar. Helaas ook voor bijna iedereen de drukste maand waarin we onszelf vaak voorbij lopen als we niet oppassen. Herken jij de behoefte van het meer willen genieten? Bevrijd dan jezelf! Wellicht kunnen onderstaande tips je inspireren.  

De waarneming: onderzoek waarom je doet wat je doet
Lotus 300x225Tussen Kerst en Oud&Nieuw is voor veel mensen een ideale tijd om even stil te staan. Afstand nemen en onderzoeken. In welke beknellende patronen zit jij, wat wil je anders en wat heb je daarbij nodig? Waar ben je tevreden mee en wat wil je meer? Als je jezelf hierbij liefdevol in de ogen kijkt en hier écht even de tijd voor neemt door bijvoorbeeld even stil te zijn of te mediteren, wordt er vaak al veel duidelijk.  Sommige dingen doe je al jaren zo en zijn een patroon geworden. Klopt dit nog wel bij wie jij bent? Welke angsten zitten achter bepaald gedrag (bv. Heb ik zoveel afspraken omdat ik er eigenlijk bij wil horen?). Door druk te zijn en te blijven kunnen we ook bepaalde (lastige) dingen uit de weg gaan, we hoeven dan niet na te denken hoe we het anders zouden willen.

De uitnodiging: zie welke kans er voor je ligt
Soms nemen we ons voor om in het nieuwe jaar allerlei praktische zaken anders te gaan doen. We willen afvallen, stoppen met roken, gezonder eten… en ga zo maar door. Vaak is er echter een achterliggende reden voor bepaald gedrag. Interessant is om te kijken of je daar zicht op kan krijgen. Welke stap heb je op een diepere laag te maken? Als dat in beeld komt en je daarmee aan de slag gaat, wordt vaak het aanpassen van gedrag ook makkelijker. Zo zijn je goede voornemens ook beter vol te houden!

Soms is het zo dat we op de een of andere manier onze kracht niet kunnen of willen toelaten. Angst voor de angst speelt hierbij vaak een rol. Vraag je eens af: “wat is mijn angst en wat heb ik nodig om het aan te gaan”. Je trekt vaak de omstandigheden in het leven aan waarin je je mag ontwikkelen… mag groeien en leren. Als je het leven zo benadert word je krijger (in plaats van slachtoffer): je neemt het leven in eigen hand, staat zelf aan het roer. Onderstaande tekst die veel in verband wordt gebracht met de inauguratie rede van Nelson Mandela sluit hier mooi op aan.

Onze grootste angst is niet dat we onvolmaakt zijn,
Onze grootste angst is dat we mateloos krachtig zijn.
Het is ons licht, niet onze schaduw die ons het meest beangstigt.

Wij vragen onszelf wie ben ik om briljant te zijn?
Prachtig, talentvol, fantastisch
Maar wie ben jij om dat niet te zijn?
Jij bent een kind van God.

Je onbelangrijk voordoen bewijst de wereld geen dienst.
Er is niets verlichts aan je weg te cijferen opdat andere mensen
zich bij jou niet onzeker zullen voelen.

Wij zijn allemaal bedoeld om te stralen als kinderen,
wij zijn geboren om de glorie van God die in ons is te openbaren.
Die is niet alleen maar in sommigen van ons, die is in iedereen.
En als wij ons licht laten stralen, geven wij onbewust andere mensen toestemming om hetzelfde te doen.

 Als wij van onze eigen angst bevrijd zijn,
bevrijdt onze  aanwezigheid vanzelf ook anderen.

Mogelijk geschreven door: Marianne Williamson

Het experiment: ‘speel’ jouw levensspel
Vaak raken we in verstarring of verkramping omdat we onszelf (te) weinig ruimte geven, het allemaal in één keer (te) goed willen doen of gewoon omdat we doordraven en de tijd niet nemen. Door je leven meer ‘spelend’ te leven kun je de dingen vaak meer vanuit verwondering doen. Onderzoeken als een kind dat benieuwd is, elke keer nieuwe dingen ontdekt en wil leren. De stap doen uit je comfortzone… spannend maar geen reden om het te laten. Het aangaan met je angst als vriend. Er is iets niets mis met een gezonde plankenkoorts!  Het vormt zelfs een mooie bron voor zelfontwikkeling. Dit is de overgangstijd waarin er vele mogelijkheden zijn om oude patronen en tradities te doorbreken en het op een nieuwe manier te doen vanuit de vrijheid in onszelf. Vanuit het LICHT in jezelf. Welke experiment wil jij in 2014 voor jezelf aangaan en ontdekken?

“We must use time wisely and forever realize that the time is always ripe to do right” Nelson Mandela

 Klik hier voor meer inspirerende teksten van Nelson Mandela.

Wil jij ondersteuning bij het zetten van je ontwikkelingsstappen? Neem contact op voor meer informatie.

Scroll naar boven