Dankbaarheid als stille kracht

Tel je geluksmomentjes!

Vaak worden we zo meegenomen in het leven van alledag en wat daar allemaal bijhoort, dat het ‘nu’ en als we niet uitkijken de mooie momenten ondergesneeuwd raken. Er wordt zoveel van ons gevraagd, we stellen zulke hoge eisen aan onszelf…. we moeten nog van alles. Herkenbaar? 

Dankbaar zijn verrijkt je leven en versterkt je immuunsysteem
Toch is het absoluut de moeite waard om eens even stil te staan bij alles waar we dankbaar voor zijn. Kijken wat er wel is in plaats van niet, kijken naar wat er goed gaat in plaats van wat er (nog) beter kan. Stil staan bij wat je al kan bij herstel in plaats van wat er nog niet lukt. En waarom…? Omdat we energie er van krijgen, blij van worden en het dus onze brandstof is van het dagelijkse bestaan. We laden niet alleen op van een geluksmoment of dankbaar moment zelf. Door hier ook op een later moment opnieuw contact mee te maken kan het dienst doen als anker, inspiratie, motivatie en wat al niet meer. Zo kan je het ook nog inzetten in je drukke dagelijkse bestaan en er je voordeel mee doen! Daarnaast kan het vaak heel relativerend werken, is datgene waar we ons zo druk om maken nou echt het belangrijkste en wezenlijk voor je? Het maakt je meer bewust van wat er écht voor jou toe doet.

Dankbaarheid is je brandstof
HPIM3691 300x225Als je in een persoonlijk groeiproces zit of herstellend bent van lichamelijke en/of geestelijke klachten kost dat je lichaam extra energie. Stress ontstaat simpelweg wanneer je meer energie uitgeeft dan dat je hebt. Dus vooral op dat soort momenten is het moeilijk om de balans te vinden en is extra brandstof dus vaak hartstikke welkom. En juist in dat soort situaties zien we ook vaak dat we ongeduldig raken, meer willen en het ons niet snel genoeg gaat. De uitdaging is dan om stap voor stap te blijven gaan, juist ook als het beter gaat en je meer energie hebt. Eén stap te zetten in het vertrouwen dat de volgende stap zich als vanzelf aandient. De controle soms te durven laten vieren, te genieten en dankbaar te zijn voor elke stap. Open te blijven voor de ‘cadeautjes’ van het (herstel)proces en nieuwe manieren die wellicht beter werken! Zo wordt je immuunsysteem steeds sterker en krijg je meer energie.

Waar ben jij dankbaar voor?
Wellicht voel je je uitgenodigd om een stil te staan met waar jij dankbaar voor bent in je leven. Dat kan van alles zijn: een mooie ontmoeting, een wandeling in het bos, een zakelijk succes, een warme kop thee op de bank, herstelstappen bij ziekte, een valkuil waar je niet meer instapt, een zonnige dag, een patroon dat je aan het doorbreken bent, een glimlach van iemand, een goed gesprek, een knuffel met je huisdier… Laat dat eens helemaal toe, door je lichaam stromen en ik verzeker je dat dat een goed gevoel geeft en wellicht een glimlach op je gezicht tovert. En dat genereert energie!

Een dankbaar momentje deel ik graag: In een inspirerende zakelijke dag kwam ik in gesprek met Lisette Doesburg van Stichting Dankbaar die mij vertelde over haar mooie initiatief. Deze vrijwilligersorganisatie met ANBI-status maakt en verkoopt dankbaarheidsstrengen waarvan de gehele opbrengst naar goede doelen (0.a. Regenboogboom, Jonge Helden, Kinderhulp) gaat. Een dankbaarheidsstreng helpt je om je te richten op alle goede dingen in je leven. Elke kraal staat voor iets dat jou dankbaar maakt. Wie weet een goede ondersteuning bij jouw proces. Tevens een bijzonder cadeau van hart tot hart. Dit mooie werk was voor mij direct een reden om ambassadeur te worden van Stichting Dankbaar. Wil jij een dankbaarheidstreng voor jezelf bestellen of cadeau geven, er zijn vele modellen waar je uit kunt kiezen.

Integratie van dankbaarheid in je leven
Als je je steeds meer bewust wordt van dankbaarheid in je leven, en de dankbaarheidsstreng kan daar een concreet handvat bij zijn, kom je wellicht op een diepere laag van dankbaarheid. Dat heeft te maken met erkennen (en waarderen) van al wat is… wie jij bent, wie de ander is, hoe de omstandigheden zijn. Dankbaarheid wordt dan als vanzelf meer een uitgangspunt van waaruit je kan leven. Een stille, drijvende kracht!

Ik wens je veel dankbare momenten!

Scroll naar boven