Wat voedt jou (niet)?

Wat wil je tot je nemen en wat wil je loslaten?

Ik hoor steeds meer mensen praten over dat ze toch weer eens willen gaan reinigen of vasten. Detoxen is “hot”, vooral in deze tijd van het jaar. Naast de kriebels voor de voorjaarsschoonmaak in huis willen we ook onze lichamelijke tempel reinigen. Voor het eerst sinds jaren ben ik bezig met een gedegen reinigings-/vastenkuur www.wonderwaarlijkwel.nlIk moet je zeggen de dingen waar ik zo tegenop zag, blijken me stuk voor stuk 100% mee te vallen.

We doen de kuur online met een groep, dat werkt erg ondersteunend en je kan ter begeleiding ook nog vragen stellen. Hoewel ik nu een week bezig ben (met een afbouwperiode van eten naar fruit/groentedagen en nu sapdagen) heb ik nog geen moment honger gehad! En daar was ik eigenlijk het meest bang voor. Maar nee, ik voel met fit, helder en mijn hoofd en geïnspireerd. Ik kan gewoon blijven functioneren, al neem ik uiteraard wel meer tijd voor mezelf en mijn lichaam.  

Bewust eten van goede voeding
Een mooi moment om eens stil te staan bij wat ik allemaal aan ‘voeding’ tot me neem. Uiteraard is dat allereerst het letterlijke eten dat ik iedere dag doe. Ik zie nu ook meer dan ooit hoe ik dat vaak maar even snel tussendoor doe en me er niet (voldoende) bewust van ben wat ik eet. De tijd nemen en goed kauwen, het klinkt zo simpel, is daarbij zo belangrijk. Ze zeggen wel eens: “Drinken moet je kauwen en eten moet je drinken”. Nou ik kan je zeggen, het werkt echt. Ik ben eerder verzadigd, mijn lichaam geeft veel sneller het signaal: het is genoeg! Maar dan ben ik ook even in alle aandacht bij mijn voeding, geen TV of radio op de achtergrond of ingewikkelde gesprekken op dat moment. En het voelt heerlijk, een soort moment van bezinning, tijd met jezelf. Ook wordt me opnieuw duidelijk hoeveel we (ik) eten om van ongemakkelijke situaties of emoties weg te gaan. Ook al zijn dat misschien gezonde dingen die we dan eten (vaak echter niet), is dat dan nog wel gezonde voeding die ik tot me neem? Of zijn het in die stemming dan ergens toch ook gifstoffen voor mijn lichaam? Er zijn steeds meer mensen die een allergie ontwikkelen voor bepaalde voedingsmiddelen en vaak blijkt de oorsprong daarvan onverwerkte emoties te zijn.  

Voedingssupplementen
De laatste jaren wordt er steeds meer geschreven over voedingssupplementen, onze voeding zou door alle bewerkingen geen vitamines en mineralen meer in voldoende mate bevatten. Daar kan ik zeker inkomen, biologische groenten, fruit en andere producten bieden daar in mijn ogen vaak een uitkomst. Toch kan het soms nodig zijn aanvullingen te nemen zijn in de vorm van voedingssuplementen. Van belang daarbij is wel dat de vitamines/mineralen ook door het lichaam op een goede manier worden opgenomen. Dat kan door allerlei redenen niet het geval zijn. Dit was voor mij een ware eyeopener toen ik dat ontdekte! Dus als ik bv. extra vitamine C slik bij mijn verkoudheid en het wordt niet of nauwelijks opgenomen schiet ik er nog weinig mee op…. Het lichaam zal het in dit geval zonder pardon weer uitscheiden (vitamine C plas je makkelijk uit) dus weinig aan de hand ,behalve dat het zonde is van je geld. Maar er zijn ook vitamines die minder makkelijk het lichaam verlaten en als deze niet goed worden opgenomen kunnen ze zelfs het lichaam meer vergiftigen! Van de regen in de drup dus… Ik kom het de laatste tijd vaak in mijn praktijk tegen dat mensen een opnameprobleem hebben voor bepaalde vitamines of mineralen. Gelukkig is daar op een eenvoudige manier met behulp van kinesiologie iets aan te doen.  

Maar naast voeding(supplementen) is er nog veel meer dat mij al dan niet voedt…

Huidverzorging
Wat smeer ik verder op mijn huid aan kunstmatige stoffen e.d. die soms zelfs de huid afsluiten! Dit terwijl je huid je belangrijkste uitscheidingsorgaan is. De slogan van het merk huidverzorging (Earthline van Original Cosmetics, te koop bij o.a. de Tuinen) waar ik erg enthousiast over ben is: “Wat ik niet kan eten, smeer ik ook niet op mijn huid”. Dit zijn mooie producten met een goede prijs/kwaliteitsverhouding naast de wat duurdere merken als Dr. Hauschka en Weleda die zeker ook in mijn badkamer niet ontbreken. Allemaal zonder parfum, parabenen, paraffine en kunstmatige stoffen, dierproefvrij en allergiegetest!

Een voedende omgeving
En verder: de manier waarop ik met mezelf omga, kan ik mild zijn naar mezelf en mijn lichaam of zet ik mezelf snel onder druk? Hoe communiceer ik met mezelf en andere, geweldloos of soms toch behoorlijk met (ingehouden) agressie. En in welke omgeving bevind ik mezelf, qua luchtvervuiling, straling van computers, mobiele telefoons (vooral deze straling kan schadelijk zijn als je je mobiele telefoon vaak gebruikt en op je lichaam draagt) draadloze netwerken e.d.? Daar hebben we allemaal mee te maken in de huidige tijd. Dat hoeft geen probleem te zijn als we meer de afstemming met ons lichaam houden en een teveel hiervan kunnen neutraliseren. Gelukkig zijn daar tegenwoordig voldoende manieren voor. 

Een mooi moment ook om eens na te denken wat ik wil loslaten en wat ik tot me wil willen nemen op alle gebied. En mijn huis eens lekker extra op te ruimen en schoon te maken? Door het loslaten ontstaat er weer ruimte voor nieuwe inspiratie. Want is niet één van de belangrijkste zaken om de ziel op een inspirerende manier te voeden!  

Voor meer informatie over:  

Reinigen/vasten: www.wonderwaarlijkwel.nl  

Huidverzorging: www.originalcosmetics.nlwww.weleda.nlwww.drhauschka.nl  

Neutraliseren van straling e.d.: www.tachyonenergie.be

Scroll naar boven