Photo by Patrick Hendry
Leven vanuit krijgerschap, wat is dat precies?
Volgende week neem ik deel aan een cursus innerlijk krijgerschap, je natuurkracht. In de praktijk is de krijger een beeld dat ik graag gebruik. Juist om mensen (meer of weer) contact te laten maken met hun innerlijke kracht, als het even lastig is, er verleidingen zijn of er gedoe of oude patronen in de weg staan. Want dat kan soms een hele innerlijke strijd opleveren.
Eerlijk ten opzichte van jezelf
Voor mij gaat innerlijk krijgerschap vooral om eerlijk te kunnen en durven zijn naar jezelf. Vaak niet zo moeilijk totdat iets spannend, lastig wordt of totdat er een conflict dreigt. Met jezelf maar meestal ook met anderen. En waar sta je dan? De neiging van kiezen voor de makkelijke weg, jezelf wegcijferen, het bekende, de harmonie… is vaak groot. Of het helemaal uit de weg gaan, afleiding zoeken of een oud patroon volgen dat dan weer de kop opsteekt. Allemaal herkenbaar en menselijk. Om echt eerlijk naar jezelf te kijken en aan jezelf toe te geven vraagt vaak veel moed en kan pijnlijk zijn. De naakte waarheid…
Reacties van het lichaam
Als we vaak of langere tijd niet trouw zijn aan onszelf kan het lichaam op een gegeven moment klachten gaan vertonen. Zo is pijn een signaal dat er iets aan de hand is, iets om aandacht vraagt. Eigenlijk weten we dat allemaal. Burn out is een langere tijd signalen van het lichaam ontkennen, dat kan ook te maken hebben dat je het gevoel onderdrukt niet meer op ‘je pad te lopen’. Of dat het lichaam al meerdere keren signaaltjes heeft gegeven dat er iets moet veranderen, dat het lichaam het zo niet gaat trekken. Vaak herkennen we achteraf de signalen wel maar op het moment zelf niet.
Geaard zijn in je zelf
Zo raken we onbedoeld het contact met ons lichaam kwijt, onze aarding kwijt. En dan worden we steeds gevoeliger voor de mensen en omstandigheden om ons heen. Zo kan er op een gegeven moment een vicieuze cirkel ontstaan. Die te doorbreken is lastig en allerlei verleidingen liggen op de loer.
Eigenlijk is deze reactie van het lichaam een mooie uitnodiging: om terug te gaan naar onszelf met alles wat daarbij hoort. Soms wordt je letterlijk teruggeworpen op jezelf omdat je lichaam even niet meer kan.
De uitnodiging
Een gevolg dat je vaak ziet is dat mensen zich gaan beschermen tegen energie van de buitenwereld zodat indrukken minder (hard) binnenkomen. Dat is één invalshoek. Een andere invalshoek is je van binnenuit zo versterken, zo de krijger in jezelf aanspreken zodat je eigen aarding versterkt, je de beste maatjes wordt met jezelf. Van slachtofferschap naar krijgerschap. Niet de buitenwereld weg willen hebben maar van binnenuit versterken en dealen met. Innerlijke teambuilding noem ik dat. Constructieve boosheid die zich bv. omzet in assertiviteit en daadkracht. Ons lichaam wil net als een klein kind, of als iemand door zijn baas, gezien en gehoord worden. Als dat niet op een positieve manier lukt kan het op een gegeven moment een negatieve manier worden.
Trouw blijven aan jezelf
Net als met anderen kun je best onderhandelen met je lichaam, bv. als je een drukke week hebt dat je dat dan ook aan je lichaam ‘communiceert’ en ook een moment aangeeft dat je later even tijd neemt om op te laden. Dat kan het lichaam prima handelen als het niet chronisch wordt. Van belang is wel om datgene wat je jezelf beloofd hebt vervolgens ook na te komen. En dat is vaak de uitdaging, opnieuw de verleiding. Want dan komt er toch iets tussendoor, een vraag van een ander, een leuk feest, het werk dat nog afmoet, een conflict dat anders dreigt… etc. En dan gaan we sjoemelen met onszelf… Als dat te vaak gebeurt bestaat een goede kans dat het lichaam vertrouwen verliest, het zelfvertrouwen vermindert met alle gevolgen van dien.
Je innerlijke krijger aanspreken
Juist op lastige momenten, juist bij drukte, juist bij (innerlijke) conflicten kijken naar de uitnodiging van de situatie: wat spiegelt dit moment jou? Wat kan jij hier ontwikkelen, juist op dit moment? Een stap terug naar binnen, de natuur in en vanuit dat innerlijke contact kijken wat er voor jou klopt en op die manier het aangaan in de buitenwereld. Hoe spannend, hoe lastig, hoe nieuw dan ook. Vanuit liefde, speelsheid, je eigen natuur. Vol vertrouwen en vanuit een goed werkend innerlijk team. Je beste vriend(in) ben je nog altijd zelf. Doseren, realistisch zijn, jezelf belonen en de tijd nemen om te oogsten wat je gezaaid hebt horen daar zeker bij.
“Als je de lat voor jezelf hoog legt, vergeet dan ook niet af en toe van je uitzicht te genieten.”
Ik ben dankbaar dat ik kinesiologie vanuit de Espavo methode heb leren kennen, inzetten en doorgeven. Deze methode brengt de achtergronden van de klachten in beeld en nodigt je vervolgens uit om vanuit innerlijke kracht een groeistap te maken, oude patronen te doorbreken zodat de klachten niet langer nodig zijn of je er op een andere passende manier mee om kan gaan.