Loslaten – maar hoe doe je dat?

“Wat je niet vasthoudt, hoef je ook niet los te laten”

En dan is het vakantie… hier heb je al die tijd naar uitgekeken. Eindelijk tijd voor jezelf, het gezin, even niets. Het kan eigenlijk niet mooier. Toch is vakantie ‘vieren’ niet voor iedereen altijd even makkelijk. Je komt in een ander ritme, je wilt ontspannen, je moet (!) loslaten… maar hoe doe je dat eigenlijk. Er zijn veel mensen die moeten ‘wennen’ aan de vakantie en die pas na een aantal dagen (of weken) een beetje zakken in zichzelf en genieten van het moment. En bij anderen is het juist weer extra lastig net voordat ze weer terug gaan naar het werk, school, het dagelijks leven.

Lastig loslaten, zorgen maken om van alles en nog wat, een hoofd dat nooit stilstaat en het liefst de hele dag (én nacht) piekert. De ene heeft er wel last van en de ander niet of nauwelijks. Een grote kwaliteit van mensen die hier van nature minder moeite mee hebben, ze houden niet vast en hoeven dus ook niet los te laten! Loslaten pretendeert dat je iets moet doen en als je dat niet doet, dan zou je het niet goed doen. Dat geeft vaak alleen maar extra druk of een schuldgevoel als het niet lukt, waardoor je jezelf in de weg kan gaan zitten. En dat is nou juist het paradoxale met loslaten, hoe hard je vaak ook je best doet… en van jezelf moet, dan lukt het juist niet en kom je in een vicieuze cirkel.

Dus: stop met moeten loslaten en nodig jezelf uit om niet langer vast te houden!

7 tips die (in de vakantie) ondersteunend kunnen zijn in dit proces en je juist helpen ontwikkelen:

  1. Doorbreek je dagelijkse ritme
    De vakantie is de ideale tijd om je normale ritme en de dagelijkse gebruiken los te laten. Ga in de vertraging (koken op een camping gasje, een meerdaagse wandelroute) of juist soms in de versnelling (stedentrip met alle indrukken, een motortocht), afhankelijk waar je lichaam behoefte aan heeft, en kijk hoe je erbij voelt. Je doorbreekt het dagelijkse patroon en nodigt jezelf uit dingen op een andere manier te doen. Rust, reinheid en regelmaat zijn heel goed maar hebben ook het gevaar in zich dat patronen ‘vastroesten’, dus nodig jezelf tijdelijk uit het juist anders te doen.
  2. Stel jezelf steeds open als een kind, verwonder en laat je verrassen
    Juist in het nu blijven is voor veel mensen heel moeilijk, maar je kunt je daarin trainen (mindfulness is niet voor niets zo’n hype). De vakantie is een ideaal moment om dat te oefenen, denk bij alles waarneer je sneller wilt: “ik hoef nu niets anders dan hier te zijn”. Dat is soms heel erg wennen en voor sommigen voelt het alsof ze zichzelf moeten dwingen. Als je volhoudt geeft het echter enorm veel ruimte. Neem een voorbeeld aan een kind dat door elke nieuwe situatie zich weer kan verwonderen.
  3. Laat waar zijn wat er is
    Als er zorgen komen of angsten, laat dit dan vooral waar zijn! Probeer er niet vanaf te komen of niet aan te denken want dat gaat juist niet helpen (roze olifant effect). Dus juist het omgekeerde: met alle aandacht even naar je zorgen, angsten toe. Eventueel met je hand op je voorhoofd, daar zitten emotionele stress release punten die helpen om de stress hieromtrent af te voeren. Juist door er even helemaal bij te zijn, zakt na 1 of 2 minuten de angst of de zorg af waardoor je weer verder kunt.
  4. Onderzoek je onderliggende angst of verlangen
    De reden waarom we dingen willen vasthouden is vaak omdat er een angst of verlangen achter schuilt op een diepere laag. Het gaat vaak niet om de dingen waarover we piekeren (te laat komen, dingen vergeten, komen we in de file of niet) of wat we niet los kunnen laten maar een wezenlijker iets. Als je in beeld krijgt wat dat inhoudt ben je meestal een stap verder. Dat kan door een goed gesprek, sommige mensen ontdekken het door schrijven, tekenen of schilderen of komen er achter door een passende vorm van begeleiding (kinesiologie is daarbij een vorm waarbij je lichaam ‘vertelt’ wat onbewuste oorzaken van bepaalde patronen zijn of angsten).
  5. Doe wat eng is om te doen
    Angst nodigt je uit tot ontwikkeling. Als je je dat realiseert en de angst hoeft niet weg (dan ga je tegen jezelf knokken en dat win je nooit), dan kan het je ook wat brengen in je ontwikkeling. Angst hoeft niet overwonnen of weg, als die waar kan zijn en je kan ermee dealen dan kun je er zelf een positieve focus uithalen voor je ontwikkeling. Achter angst en weerstand ligt je kracht en die valt te ontdekken. Dus doe vooral soms wat eng is om te doen en doe het op jouw tempo… maar daag je zelf uit en kom uit de comfortzone. Juist door nieuwe dingen te doen kan je andere dingen makkelijker loslaten.
  6. Zorg goed voor je lichaam
    Door letterlijk te bewegen is loslaten makkelijker en gaan veranderingen meer vanzelf. Dus ga fietsen, hardlopen, wandelen, zwemmen of noem maar op. Het zet je in beweging en in je lichaam komen allerlei stoffen vrij die ondersteunen bij dit proces. Een goede ademhaling, en dan met name ook voldoende uitademen geeft veel ruimte. Verder kun je de dikke darm ondersteunen, het orgaan dat letterlijk en figuurlijk helpt om los te laten. Gezond eten helpt en het wrijven van de zijkanten van de bovenbenen helpt om de dikke darm goed te laten functioneren en dus los te laten en af te voeren. Heb je een trage stoelgang wrijf dan zijkant bovenbenen van de knie richting heup (voor en tijdens naar het toilet gaan), bij diarree van de heup richting de knie.
  7. Kijk wat jou kan ondersteunen in onthechten: een ritueel, symbool of affirmatie
    2015 07 01 211852 e1438531883368 169x300Juist in het proces van dingen niet langer vasthouden of wennen aan onthechten kan een tastbare ondersteuning enorm stimuleren. Voor de een is dat een ritueel dat helpt om los te laten (briefjes verbranden in het vuur). Sommige personen hebben juist heel veel steun aan een beeld of een symbool dat bijvoorbeeld vrijheid of vertrouwen symboliseert. En voor de ander helpt een ondersteunende affirmatie wat als een soort mantra kan dienen (“Ik doe wat eng is om te doen”).
    én… zonder (te hoge) verwachtingen is loslaten vaak veel makkelijker voor jezelf.
    Een liefdevolle blik in het moment kan wonderen doen.
Scroll naar boven