Weerstand als ontwikkelingskans

“Achter je weerstand ligt je angst, maar ook je verlangen én je kracht”.

Vaak komen er mensen in mijn praktijk die tijdens het ontwikkelingsproces het gevoel hebben zichzelf in de weg te zitten, innerlijk in strijd zijn. Een periode die vaak als niet prettig wordt ervaren. Logisch, want ons lichaam voelt zich het beste als het in balans is. Maar deze persoonlijke worsteling heeft ook een andere kant. Het daagt ons uit, haalt ons uit de comfortzone en brengt ons tot persoonlijke groei! Niemand heeft ons ooit gezegd of beloofd dat het leven alleen maar leuk is. En kijk nou eens terug: van de moeilijke momenten kunnen we achteraf vaak zeggen: dat is een keerpunt geweest of in die periode heb ik een hoop ontwikkeld. En dan zijn we dankbaar.

De jongen en de vlinder

Het verhaal van de jongen en de vlinder is een mooie illustratie: Een jongen ziet hoe een vlinder urenlang worstelt om uit zijn cocon te komen. Hij besluit de vlinder te helpen en knipt de cocon open om de vlinder te bevrijden. De vlinder blijkt echter verfrommelde vleugels te hebben en is daarom niet in staat om te vliegen. De jongen zag niet in dat deze worsteling van de vlinder in de cocon nodig was om de lichaamsvloeistof van de vlinder in de vleugels te pompen zodat hij krachtig genoeg zou worden om te kunnen vliegen.

Wat kunnen we leren uit bovenstaand verhaal. Een innerlijke worsteling is soms nodig. Deze strijd bereidt je voor op het nieuwe dat gaat komen. Door deze strijd uit de weg te gaan blijf je hangen in oude patronen en ontwikkel je je niet. Je moet dus bereid zijn om te vechten om te kunnen vliegen, zoals dit verhaal zo mooi laat zien.

Omgaan met weerstand

Hoe dan om te gaan met deze moeilijke periodes. Wat mij enorm helpt is dankbaarheid als vertrekpunt te nemen. Elke dag heel bewust stil te staan bij waar ik dankbaar voor ben. Sommige mensen hebben een ‘steen van dankbaarheid’ die hun er elke dag aan herinnert om dankbaarheid te tonen. Het leven zien als een uitnodiging om jezelf te ontwikkelen doet ook vaak goed. Jij met jouw uitdagende rol in het toneelstuk dat “leven” heet. Wat zou je een ander adviseren in jouw situatie?

En als ik in de weerstand schiet ga ik schrijven, 3 pagina’s ongecensureerd achter elkaar door zonder de pen van het papier te halen. Zo onderzoek ik mijn weerstand, wat heeft die me eigenlijk te zeggen? Dit is sowieso een goede tip van Julia Cameron in haar boek The Artist’s Way om meer bij je creativiteit te kunnen komen. Zo neem je letterlijk en figuurlijk afstand van alle ‘mindfucks’ en komt er ruimte voor een ander gevoel: je verlangen, je kracht … wat je werkelijk wilt en wie je werkelijk bent.

Goed voor jezelf zorgen

Juist in periodes van innerlijke worsteling en weerstand is het van belang goed voor jezelf te zorgen. Vraag je dus eens af wat je in zulke periodes nodig hebt. Het is aan te raden om je dit van tevoren af te vragen (dus op een moment dat je wel ‘lekker in je vel zit’) want op de momenten van weerstand kun je daar vaak geen contact meer mee maken. Dan hoef je alleen maar je lijstje erbij te pakken en te gaan doen.

7 tips om goed voor jezelf te zorgen (en je immuunsysteem te verhogen)

  1. Beweeg in de buitenlucht.
    Weerstand heeft de neiging om je “vast te zetten”, het hakken in het zand gevoel. Door letterlijk te gaan bewegen komt er weer stroming in je energiesysteem en zet je groei in beweging.
  2. Drink veel water
    We hebben vooral in periodes dat we hardnekkige oude patronen aan het doorbreken zijn veel water nodig om afvalstoffen (dingen die we niet meer nodig hebben) af te voeren.
  3. Structuur en regelmaat
    Juist in veranderingsperiodes die gepaard kunnen gaan met weerstand kan een basale structuur houvast bieden. Wellicht heb je een klein ritueel wat jou kan helpen in deze tijd en die je kan combineren met dankbaarheid.
  4. Bouw kleine rustmomenten in
    Veranderen kost energie en de weerstand die daarbij komt kijken ook. Wees dus ondanks drukke tijden lief voor jezelf door jezelf te belonen met kleine rustmomenten om weer op te laden (10 minuten even lekker in de zon, een goed (telefoon)gesprek met een vriend(in), een wandelingetje…)
  5. Eet gevarieerd en zo puur mogelijk
    Vooral in tijden van weerstand kan eten al snel een sluitpost worden. Kijk of je een paar makkelijke maar gezonde recepten hebt waar je in zo’n periode op terug kan vallen of verzin een geheel nieuw recept met pure ingrediënten.
  6. Vraag hulp indien nodig
    Juist op moeilijke momenten is het vaak lastig om hulp te vragen. Maar eigenlijk heel raar. Kijk eens naar jezelf hoe graag je een vriend(in) wil helpen als dat aan de orde is. Zal het dan andersom ook niet zo zijn. Het kan een vriendschap enorm verdiepen
  7. Volg je passie
    Heb je door de weerstand heen (af en toe) contact met je werkelijke verlangen, neem dat dan serieus. Koester het, schrijf erover, maak er een collage van. Voedt het en laat het op jouw tempo groeien. Op weg naar…

Allemaal tips om je immuunsysteem zelf te verhogen. Kinesiologie en dan met name volgens de Espavo methode kan zeer behulpzaam zijn je immuunsysteem verder te optimaliseren. Op deze manier merk je dat je steeds minder snel in een onoverkomelijke weerstand ziet en er als ontwikkeling mee om kan gaan.

Scroll naar boven